Web Analytics
Startpagina | DISCLAIMER en CONTACT
U bevindt zich hier: Startpagina » Uittips » ACHTERHOEK

WIJNBOUW in GELDERLAND - ACHTERHOEK

WIJNBOUW in GELDERLAND
DE ACHTERHOEK
U vindt hier een OVERZICHT van WIJNGAARDEN ACHTERHOEK en een ALGEMENE TOELICHTING op WIJNMAKEN

Voor WIJNGAARDEN op de VELUWE: Klik hieronder

Overzicht WIJNGAARDEN, klik op uw keuze

   
AALTEN Wijngoed DE HENNEPE
   
ALMEN Wijngaard DE NIEUWE BAANKREIS
   
AZEWIJN Wijngoed AVITERA
   
DOETINCHEM WIJNGAARD DUETINGHEM 838
   
DREMPT Wijnboerderij 't HEEKENBROEK
   
EIBERGEN WIJNHOEVE DE HOF VAN GELDERLAND
   
GEESTEREN Wijnhoeve KUNNEMAN
   
GENDRINGEN Wijngoed MONFERLAND - 't OERLEGOED
   
GENDRINGEN Wijngoed MONTFERLAND - BERGHERBOS
   
GROENLO Wijngaard SCHEPERSHOF
   
GROENLO Wijngaard SLINGEHORST
   
LAREN Wijnmakerij DE BRAOKE
   
LIEVELDE Wijndomein BESSELINKSCHANS
   
VORDEN Wijngoed KRANENBURG
   
VORDEN WIJNHOEVE ELANOVA
   
WINTERSWIJK Wijngaard DE REEBORGHESCH
   
WINTERSWIJK Wijngaard HESSELINK
   
WINTERSWIJK Wijngaard DE SONNEWEI
   
WINTERSWIJK Wijngaard VALKENIERSBULTEN
   
ZELHEM Wijngaard DE OOGSTHOEK
   
U kunt de wijngaarden ook per pagina bekijken.
Er zijn 3 pagina's

WIJNBOUW in de ACHTERHOEK

ALGEMENE TOELICHTING OP WIJNBOUW ACHTERHOEK

NEDERLAND WIJNLAND?
Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek, maar we hebben wel degelijk een aantal zeer veel belovende wijngaardeniers, die in ons wisselende klimaat toch een bijzondere wijn kunnen maken.
Een aantal wijngaardeniers geeft zelfs cursussen om zelf wijn te kunnen maken. Een uitdaging voor iedereen die iets meer wil dan alleen maar lezen over wijn.
Het is alom bekend dat er in vroeger eeuwen wijnbouw in Nederland is geweest. Door invloeden van politieke aard, maar ook door de druifluis, zijn in de vorige eeuw in grote delen van Europa en dus ook in ons land wijngaarden ten onder gegaan, waardoor de wijnbouw in verschillende streken vanaf dat moment tot het verleden behoorde. Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er druifluis resistente rassen ontstaan, waardoor op diverse plaatsen weer een bloeiende wijncultuur ontstond. Echter in Nederland is de wijnbouw lange tijd op een laag pitje blijven staan.

GOED VAKMANSCHAP LEVERT WAT OP
Alleen de echte doorzetters met overtuigingskracht en gedreven vakmanschap hebben de spade weer ter hand genomen en door het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat gedijen hebben zij kans gezien fantastische wijnen te produceren.
Een goed voorbeeld van deze gedrevenheid zijn de gebroeders Jo en Wim Kanders uit Meijel, die in 1982 na een eerste experiment tot de ontdekking kwamen dat wijnbouw in het noorden van Limburg ook mogelijk was. Zij plantten in het nabij gelegen Helden een paar duizend stokken van de Rivaner, een uit Zuid-Tirol afkomstige kruising tussen de Sylvaner en de Riesling, die zelfs bestand is tegen temperaturen van 25° onder nul. De resultaten waren boven verwachting want de Rivanerdruif voelde zich wonderwel en gedijde goed op de Noord-Limburgse zandgronden.
Ongeveer 15 jaar later (1997) werd een professionele fruitige witte wijn geproduceerd die deed denken aan een fraaie Elzasser. De wijn kreeg indertijd op het Wereld-wijncongres het predikaat 'exclusief' wat voldoende zegt over de kwaliteit van deze Nederlandse wijn.

AANTAL WIJNBOUWERS IS STIJGEND
Er zijn inmiddels een flink aantal professionele (commerciële) wijnbouwers die wijngaarden bezitten van 1 hectare en groter. Naar schatting zal rond 2010 de 100e commerciële wijngaard worden opgericht. Er zijn momenteel zo'n 135 wijngaarden in Nederland met een wijnbouwareaal van ongeveer 90 hectare (222.39 acres). De opbrengst hiervan is geschat op 540.000 flessen wijn.
De kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen zowel rood als wit is van een steeds hoger niveau.

Klik hier om naar de fotogalerie te gaan

DE AANPAK IN DE ACHTERHOEK
Menig Achterhoekse boer zag ook wel brood in deze nieuwe vorm van landbouw. Een hectare met wijndruiven zou immers zo'n vierduizend liter wijn moeten kunnen opleveren. Een twintigtal boerenbedrijven ging het avontuur aan en platte in het voorjaar van 2004 een slordige zestigduizend wijnstokken in zijn grond.
Toen kwam de tijd van verzorgen: opbinden, verwijderen van onkruid rond de stam, snoeien van uitlopers, en trossen uitdunnen. En dat alles met de hand! Want het doel is het maken van kwaliteitswijn en geen massaproduct, immers alleen wijn van goede tot zeer goede kwaliteit levert een goed inkomen op en dus levensvatbare bedrijven.
De oogst wordt in de Achterhoek meteen verwerkt. Dat gebeurt voor een deel in coöperatieverband, op het bedrijf van Weenink in Lievelde. De benodigde apparatuur, zoals een pers, is door tien wijnbedrijven gezamenlijk aageschaft.

DE ACHTERHOEK GROOTSTE WIJNSTREEK VAN NEDERLAND
Met zijn 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek in één klap de grootste wijnstreek van Nederland(!) geworden. De wijnboeren hebben de wens verder te groeien naar zo'n 20 hectare.
De wijngaarden zijn in eigendom van een klein twintigtal wijnboeren, waarvan er tien lid zijn van de coöperatie.
Vanaf maart 2006 zijn de eerste flessen in de verkoop gegaan.

Achterhoekse wijnbouwers denken alweer verder.....aan wijnproeverijen, aan rondleidingen door de wijngaarden, aan grote wijnfeesten, aan volledig verzorgde arrangementen.

Ga eens op bezoek bij een van de wijnbouwers in de streek.
Klik door naar de volgende pagina's om kennis te maken met de Achterhoekse wijnbouwers, hun websites en hun mogelijkheden.

Bron: Uutblaoz'n...!in de Achterhoek en de website van de Wijnhoek
(Het zeer informatieve boekje Uutbloaz'n is verkrijgbaar bij de VVV's; op de website van De Wijnhoek kunt u bijna alles vinden wat met wijn heeft te maken. Of het nu informatie betreft over een bepaalde wijndruif, wijn, wijngaard, wijnmuseum of wijnkoperij, hier bent u aan het juiste adres.)

Eén of meerdere dagen in de regio?

Uittips

Website informatie