Web Analytics
Startpagina | DISCLAIMER en CONTACT
U bevindt zich hier: Startpagina » Uittips » Buurtplaatsen

Brummen 1

Gemeente BRUMMEN

3 pagina's over BRUMMEN
Dit is PAGINA 1 van 3
PAGINA 1 - daar ben u nu
PAGINA 2 - klik hier
PAGINA 3 - klik hier
Er zijn een aantal pagina's over de bij BRUMMEN horende dorpen en kernen

INFO over de DORPEN en KERNEN van BRUMMEN

Het Gemeentehuis van Brummen

Andere informatie dan over Brummen?

DE GEMEENTE BRUMMEN IS SCHITTEREND GELEGEN TUSSEN DE UITLOPERS VAN DE VELUWE EN DE RIVIER DE IJSSEL.
In de gemeente Brummen wonen in totaal ruim 21.500 inwoners, verspreid over diverse kernen, buurtschappen en een fraai buitengebied. De gemeente heeft een oppervlakte van ruim 8.500 hectare. De dorpen en kernen BRUMMEN, EERBEEK, BROEK, EMPE, HALL, LEUVENHEIM, OEKEN, CORTENOEVER, TONDEN en VOORSTONDEN behoren tot de gemeente. De twee grootste dorpen zijn BRUMMEN en EERBEEK.

In het westelijk deel van de gemeente reiken de bossen tot aan de bebouwde kom van EERBEEK. Het oostelijke deel van de gemeente wordt gevormd door het prachtige uiterwaardengebied en het rivierenlandschap van de IJssel met daartussen een fraai afwisselend landschap, de zogeheten landgoederenzone.
De meesten daarvan wonen in EERBEEK, dat met ruim 10.000 bewoners de grootste kern van de gemeente is. Van oudsher is EERBEEK een belangrijk centrum voor de papierindustrie. Daarnaast is het dorp bekend als verblijfplaats voor vakantiegangers.
Het gemeentehuis staat in BRUMMEN, de tweede grote kern van de gemeente. BRUMMEN wordt onder andere gekenmerkt door de prachtige land- en herenhuizen. Fraaie landgoederen met statige landhuizen, zoals De Engelenburg, Het Leusveld, Voorstonden en Spaensweerd zijn typerend voor deze groene omgeving.

GESCHIEDENIS
In het dorp BRUMMEN wonen ruim 8.500 mensen. De naam BRUMMEN komt voor het eerst voor in één van de oudste oorkonden over Gelderland en wel anno 794 in de vorm 'BRIMNUM'. Het gaat dan om de aanduiding van de plaats ('in villa que dicitur Brimnum') waar een bepaalde rechtshandeling wordt verricht, namelijk de schenking van enkele landerijen in Wichmond door graaf Wrachar aan de evangelie-prediker Liudger.
'BRIMNUM' betekent 'aan de zoom, oever gelegen woonplaats'.

De naam EERBEEK komt voor de eerste maal voor in 1046 als aanduiding 'ERBEKE'. De betekenis hiervan is 'bebouwde grond bij beek'. Binnen de gemeentegrenzen liggen diverse andere kernen en buurtschappen, waarvan de benaming in sommige gevallen ook ver terug gaat. Soms kost het enige moeite om in de vroegere schrijfwijze de huidige benaming te herkennen. Aan de andere kant geeft zo'n oude benaming de beste aanwijzing voor de oorspronkelijke betekenis: - LEUVENHEIM (Louenem, 1046): 'woonplaats op een heuvel' - RHIENDEREN (Hrenheri, 796): 'heuvelrug bij waterloop' - OEKEN (Ocanni, 797): 'plaats van aanplant' - CORTENOEVER (2e helft 14de eeuw): 'dicht bij de oever' (van de IJssel) - VOORSTONDEN (Vorstonden, 1304): 'waarschijnlijk van Voorst (=bos) en Tonden' - TONDEN (Tunden, 1059): 'omheinde ruimte' - EMPE (Suhtempe, 1046): 'gelegen aan water'

Het ontbreken van een zeer vroege vermelding zegt natuurlijk niets over de werkelijke ouderdom van een kern of buurtschap. Zo komt HALL pas in de twaalfde eeuw voor als 'Halle' ('bos op/bij hoge zandrug') in een opsomming van goederen van het klooster Werden bij Essen. De HALLSE kerk is gewijd aan de al genoemde (Sint) Liudger. Dit wijst op een hoge ouderdom van de kerk, die hier stond voordat het huidige kerkgebouw, met zijn fraaie gewelfschilderingen, werd gesticht. Funderingsresten daarvan werden aangetroffen bij de restauratie in 1981.

AGRARISCHE GEMEENSCHAPPEN
De BRUMMENSE kernen en buurtschappen zijn in de vroege Middeleeuwen geleidelijk ontstaan als agrarische gemeenschappen. In twee daarvan, BRUMMEN en HALL, worden al vroeg kerken gesticht. Dit gebeurt in een tijd dat de bevolking in deze streken toeneemt. Eerst door "immigranten", die gevlucht zijn voor de Noormannen en later door de komst van bewoners van hoger gelegen delen van de Veluwe, waar de grond toen sterk uitdroogde. Wereldlijke heren, de geestelijke instelling en (in de late Middeleeuwen) aanzienlijke families hebben de grond grotendeels in bezit. Hun voornaamste bronnen van inkomsten zijn het heffen van belastingen en het verpachten van gronden. Hoewel van hun vroegste geschiedenis weinig bekend is, moeten hier ook de marken vermeld worden.

In deze streek waren dat de marken van EMPE, TONDEN, OEKEN, VOORSTONDEN, HALL en EERBEEK, RHIENDEREN, BRUMMEN en LEUVENHEIM. Uit deze opsomming blijkt de nauwe band met de gelijknamige kernen en buurtschappen van boeren die grond in gebruik of bezit hadden en waarin de gemeenschappelijke belangen behartigd werden.

BEDRIJVIGHEID
In de gemeente Brummen werken meer dan 7.000 personen (inclusief deeltijdbanen) in ruim 700 verschillende grotere en kleinere bedrijven. Het aandeel van de industrie in de totale werkgelegenheid is relatief groot (40%). De papierverwerkende industrie in EERBEEK is met ruim 1.500 werknemers veruit de grootste werkgever in de industriële bedrijfstak. De bedrijvigheid beperkt zich uiteraard niet alleen tot de industriële sector. Bedrijvigheid heerst er onder meer ook in de recreatieve en toeristische sector, dankzij de zeer fraaie omgeving.

Bron: Website Henri Floor

BUURTBUS BRUMMEN-ZUTPHEN

B&B in BRUMMEN 1

Kasteel Engelenburg in BRUMMEN

Foto: Engelenburg - Brummen

 
KASTEEL-HOTEL-RESTAURANT ENGELENBURG in BRUMMEN KASTEEL ENGELENBURG
Eerbeekseweg 6
6971 LB Brummen
Telefoon (0575) 56 99 99
Fax (0575) 56 99 92

Kasteel Engelenburg was vele eeuwen de buitenplaats voor de adel en patriotten. Tegenwoordig is het kasteel een pleisterplaats voor levensgenieters waar de rijke geschiedenis de basis vormt: in onze hotelkamers, restaurant, conferentiezalen en dinersalons zult u ervaren dat onze koloniale inrichting hand in hand gaat met een warme gastvrijheid.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 
GEMEENTE BRUMMEN GEMEENTEHUIS BRUMMEN
Engelenburgerlaan 31
6971 BV Brummen

OPENINGSTIJDEN
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 12.30 uur;
donderdag: 16.00 - 19.00 uur, uitsluitend loket burgerzaken
Telefoon (0575) 56 82 33
Fax (0575) 56 82 88
De gemeente Brummen ligt in het hart van de provincie Gelderland, tussen de Veluwe en de rivier de IJssel. De gemeente heeft een totale oppervlakte van ruim 8.500 hectare. In het westelijk deel van de gemeente reiken de bossen tot aan de bebouwde kom van Eerbeek. Het oostelijke deel van de gemeente wordt gevormd door het prachtige uiterwaardengebied en het rivierenlandschap van de IJssel met daartussen een fraai afwisselend landschap, de zogeheten landgoederenzone.
In de gemeente Brummen wonen in totaal ruim 21.500 inwoners. De meesten daarvan wonen in Eerbeek, dat met ruim 10.000 bewoners de grootste kern van de gemeente is. Van oudsher is Eerbeek een belangrijk centrum voor de papierindustrie. Daarnaast is het dorp bekend als verblijfplaats voor vakantiegangers.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 
BRUMMEN IN VROEGER TIJDEN VOOR OUDE PRENTEN van BRUMMEN

KLIK HIER
 

Brummen 1

De Arnhemschestraat in vroeger tijden.....

...en anno 2006

Foto: Klein Knoevenoord - Brummen

 
RADIO EN TELEVISIE VELUWEZOOM RTV Veluwezoom
Postbus 43
6960 AA EERBEEK
Studio
Loubergweg 17-1
6961 EJ EERBEEK
Telefoon (0313) 65 7 1 12
RTV Veluwezoom is de publieke lokale omroep voor de gemeente Brummen. Vanuit de studio in Eerbeek verzorgen ongeveer 35 vrijwilligers radio- en (tekst) tv-uitzendingen.
RTV Veluwezoom is het TV-kanaal van RTV Veluwezoom en brengt dagelijks doorlopend alle lokale en regionale actualiteiten. RTV Veluwezoom is te ontvangen door bijna 9.000 huishoudens in de gemeente Brummen via kanaal 30- (541,25 Mhz). Op ieder moment van de dag leest u alles over de gemeente, sport, evenementen, nieuws uit de regio en informatie van verenigingen en instellingen.
Veluwezoom FM is het radioprogramma van RTV Veluwezoom Veluwezoom FM zendt 24 uur per dag muziek en informatie uit. Non-stop muziek uit de jaren '60, '70, '80 en '90 en de hits van nu afgewisseld met NOS-nieuws op de hele uren. Tussen 06.00 en 19.00 uur wordt in samenwerking met M-FM op het halve uur regionieuws uitgezonden. Op werkdagen tussen 19.00 en 23.00 uur hoort u nieuws, sport, politiek, natuur en cultuur uit de regio, afgewisseld met prettige muziek. In het weekend is er aandacht voor sport en zijn er aantrekkelijke muziekprogramma's voor een brede doelgroep.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 
RESTAURANTS IN BRUMMEN VOOR EEN LIJST van RESTAURANTS in BRUMMEN

KLIK HIER
 
ZWEMBAD BRUMMEN ZWEMBAD RHIENDEROORD
L.R. Beynenlaan 20
6971 LE BRUMMEN
Telefoon (0575) 56 15 44

Al ruim 12 jaar is het vernieuwde zwembad Rhienderoord te Brummen een plek waar Jong en Oud elkaar ontmoeten met één gezamelijke passie Zwemmen.
Het gebouw is eigendom van de gemeente Brummen en wordt beheerd en ge-exploiteerd door stichting gemeentelijk zwembad Rhienderoord.
Het primaire doel van de stichting is om de inwoners van de gemeente en directe omgeving de mogelijkheid te bieden om zich het zwemmen eigen te maken (zwemles), recreatief te zwemmen, via doelgroepzwemmen extra zwemplezier te ervaren of in wedstrijdverband te zwemmen.
De accommodatie telt naast een 25 meter wedstrijdbad, een peuterbad, een turks stoombad en een tweetal zonnebanken. Rondom de accommodatie bevindt zich een grote ligweide met terras en speelmateriaal.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 

RESTAURANTS in BRUMMEN

Landgoed Restaurant Engelenburg in BRUMMEN

Foto: Engelenburg-Brummen

 
OPENBARE BIBLIOTHEEK BRUMMEN OPENBARE BIBLIOTHEEK BRUMMEN
Graaf van Limburg Stirumplein 10
6971CG Brummen
Telefoon (0575) 56 18 67
Fax (0575) 56 08 87
Naast boeken, tijdschriften en andere gedrukte media kunt u in de bibliotheken ook terecht voor het lenen van informatieve videobanden, cd's, dvd's en cd-roms.
U kunt er internetten, een krant of tijdschrift lezen, de nieuwste media bekijken of een tentoonstelling bezoeken.
Ook worden er door de SVVOB (Stichting Vrienden van de Voorster Openbare Bibliotheken) en De Boekensteun schrijvers uitgenodigd.
Loopt u daarom gewoon eens binnen !

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 
ART-ROUTE BRUMMEN ART IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND TUSSEN 12 KUNSTENAARS
uit de gemeente Brummen. Een verscheidenheid aan diciplines; variërend van beeldhouwkunst en schilderkunst tot glas-in-lood- en textielkunst. Traditioneel en modern, figuratief en abstract, binnen- en buitenkunst; u vindt het allemaal.
De kunstlocaties van ART liggen verdeeld in een afwisselend landschap van bossen en polders. U maakt kennis met de oude dorpskern van Brummen, maar ART voert u ook langs prachtige kunstlocaties in het romantische buitengebied.
De oude IJsselvallei heeft een rijke vruchtbare historie en is een van de mooiste beschermde gebieden van ons land. Op een steenworp afstand liggen de Hanzesteden Zutphen en Doesburg en het pittoreske kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 
HEDENDAAGSE KUNST in EERBEEK HEDENDAAGSE KUNST
Papiermakerserf 84
6961 JN EERBEEK
Als u van moderne abstracte schilderkunst houdt is een ontmoeting met het werk van Mariëtte Blom een must. Haar doeken zijn gebaseerd op waarneming, op gevoel, op de aard van de ervaring zelf en haar doel is het bereiken van een toestand van geconcentreerde emotie die de doeken veelal vormen.
De doeken ontstaan moeizaam; de schijnbare spontaniteit daarin is misleidend. Ze komen tot stand na een eindeloos proces van schikken en herschikken van vorm en kleur, kleur en vorm totdat het doek het punt bereikt waarop Blom denkt dat het in balans is.
Dit is een introvert proces waarbij Blom sterk let op haar eigen reactie op elke verfstreek. Zo gaat ze door met opbouwen, afbreken, opbouwen tot het schilderij “vanzelf”, als het ware uit het onderbewuste ontstaat.
Bloms doeken zijn een mengeling tussen o.a. abstract expressionisme, colorfield painting, minimalisme en arte-povera, waarbij perspectief is verdwenen, de ruimte is gereduceerd tot een minimum en waarbij licht een functie van vlakke kleuren is geworden. De laatste tijd voert daarbij een minimalistische stijl de boventoon.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 

Brummen 1

Andere informatie - klik op uw keuze

Website informatie