Web Analytics
Startpagina | DISCLAIMER en CONTACT
U bevindt zich hier: Startpagina » Uittips » Buurtplaatsen

JOODSE BEGRAAFPLAATS BRONKHORST

JOODS KERKHOF BRONKHORST

Aan het Maneveld, net even buiten Bronkhorst, ligt de Joodse begraafplaats, die al vanaf 1811 in gebruik is. In 1966 werd het een Rijksmonument. Wat opvalt bij de zerken, is dat op iedere zerk wel een steentje ligt. Iedere cultuur heeft z'n eigen gebruiken en gewoonten, dat geldt ook bij grafbezoek. Op de Joodse graven worden bij een bezoek kleine steentjes op de grafzerk gelegd als teken van hun bezoek.
De oorsprong van bloemen bij de begrafenis stamt nog uit de tijd waarin dit werd gedaan om de vaak allesoverheersende lijklucht te neutraliseren. Sinds lang worden bij een Joodse begrafenis geen bloemen gegeven, omdat dit zou kunnen leiden tot ontering van de dode. Het gebruik om een kiezelsteentje op de zerk van een overledene te leggen zou hierin zijn oorsprong kunnen vinden.

Op het kerkhof werden Joden begraven uit onder meer Brummen, Steenderen en natuurlijk uit Bronkhorst zelf. Waarschijnlijk was Benjamin Salomons de eerste Jood, die zich in 1727 in Bronkhorst vestigde. Hij kreeg hiervoor toestemming van de heer Johan Peter van Raesfelt, de kanselier van het Hertogdom Kleef en van het Graafschap Marck en Heer van Bronkhorst.

OUDSTE ZERK

De oudste steen op de Joodse begraafplaats in Bronkhorst is uit 1859. Het is de zerk van Nathan Haim Mansfeld, geboren te Warschau op 28 december 1814 en overleden te Brummen op 24 april 1854. De laatste letters op zijn zerk zijn de afkorting voor : "Tehie Nisjmatï Tseroera Bitsror Hachajiem", dat betekent: "Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel des levens".

Andere informatie dan de Joodse begraafplaats?

De toegang tot het kerkhof

HET METAHEIRHUISJE uit 1859

BESCHERMD MONUMENT

In 1963 werd de Joodse begraafplaats in Bronkhorst op de lijst van beschermde monumenten geplaatst. De begraafplaats wordt sinds 1968 onderhouden door de gemeente Bronckhorst. De gemeente Bronckhorst (vh gemeente Steenderen), kocht in 1980 het reinigingshuisje op het kerkhof en zorgde later voor de restauratie van het markante gebouwtje.

OUDE GRAVEN

Op de begraafplaats liggen veel oude graven. Het oudste deel van de begraafplaats dateert uit 1811. In dat jaar verkregen zes Joden een stuk grond, dat de naam Straalmanshof kreeg. Ook kregen zij "eene Joodse kerk staande te Bronkhorst".
Het fraaie metaheir-huisje (huis ter reiniging) is volgens oude akten omstreeks 1859 gebouwd. Op de begraafplaats staan ongeveer zeventien zerken, een gebroken fragment en drie paaltjes zonder tekst. Op het oudste deel van de begraafplaats moet nog een dozijn graven liggen. Daarvan zijn echter geen markeringen meer aanwezig.

GRAFSTEEN VAN EVA ZELIGMAN

GRAFSTEEN VAN BERNARD AUSSEN

GRAFSTEEN VAN EMANUEL ZELIGMAN

GRAFSTEEN VAN SALLIE PHILIPS

JOODS LEVEN in de ACHTERHOEK

Voor een website met uitgebreide informatie over Joods leven in de Achterhoek - HIER KLIKKEN

Eén of meerdere dagen in de regio?

Uittips

Website informatie