Web Analytics
Startpagina | DISCLAIMER en CONTACT
U bevindt zich hier: Startpagina » Uittips » Buurtplaatsen

VOORSTONDEN 1

De KERNEN van BRUMMEN - u bent nu bij VOORSTONDEN

Er zijn een aantal pagina's over de bij BRUMMEN horende dorpen en kernen

De KERNEN van BRUMMEN - u bent nu bij VOORSTONDEN

2 PAGINA'S over VOORSTONDEN
U ben nu op PAGINA 1 VAN 2

Er zijn 2 pagina's over VOORSTONDEN

VOORSTONDEN - pagina 1 - daar bent u nu
VOORSTONDEN - pagina 2 - klik hier

BUURTSCHAP VOORSTONDEN (1)

Andere informatie dan over VOORSTONDEN?

VOORSTONDEN (1)

Een van de kleinere buurtschappen van de gemeente Brummen is Voorstonden, gelegen tussen Oeken en Tonden. De Windheuvelstraat vormt de centrale weg waaraan de voornamelijk boerenbedrijven van het buurtschap zijn gevestigd. Het aan de Voorsterweg/Voorstondensestraat gelegen Huis Voorstonden - met het prachtige bijbehorende park - is de naamgever van het buurtschap. Op het landgoed van de oorspronkelijk 16e eeuwse Havezathe Voorstonden staat de dikste mammoetboom van Nederland. De in 1865 geplante boom heeft een stamomtrek van 7,3 meter.

Huis Voorstonden in Voorstonden

Bruggetje in parktuin Huis Voorstonden

Foto: B.J. Hoogenberk

 
HARMONISCHE ARCHITECTUUR in VOORSTONDEN HARMONISCHE ARCHITECTUUR
Voorsterweg 139
6971 KD Voorstonden
Telefoon (0575) 47 63 70
Telefax (0575) 47 63 16

Sinds 1977 is het bureau, opgericht door Egbert Hoogenberk, gevestigd op Huis Voorstonden te Voorstonden (gemeente Brummen). Deze buitenplaats is een Havezate met een eeuwenoude, interessante bouwgeschiedenis. Een inspirerende werkomgeving, centraal in ons land gelegen.
De kern van het bedrijf bestaat momenteel uit 20 personen, van wie 6 architecten en 5 zeer ervaren bouwkundigen (situatie 2006).
Harmonisch komt van het Griekse woord Harmonia: voeg, verbinding, wereldorde, overeenkomst, akkoord. In ons werk verbinden wij ons met de opdracht, op harmonische wijze, inzake cultuur, landschap, milieu, gebouwde omgeving, bouwstijl, kosten, taakstelling en toekomstverwachting.
Harmonische Architectuur is:

• echt en karaktervol
• milieuverantwoord
• respectvol voor omgeving, natuur en cultuur
• gebruiksvriendelijk voor mens en dier
• samenhangend
• uitgebalanceerd qua verhoudingen en materialen
• stijlbewust
• onmodieus
• duurzaam en degelijk, bestand tegen weer en wind
• verbonden met de geschiedenis der bouwkunst en kennis van ambachtelijke bouwkunde
• technisch eigentijds intelligent, met zicht op de toekomst.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 
VERENIGING VAN NATUURMONUMENTEN VERENIGING VAN NATUURMONUMENTEN
Landgoed Voorstonden
Voorstonden
Voor excursies: telefoon (035) 65 59 911


Dit landgoed, dat al in de tiende eeuw werd beschreven, bestaat uit landbouwgrond, loof- en naaldbos. Rond Huis Voorstonden (NIET te bezichtigen - particulier bezit evenals de tuin om het huis) ligt het parkbos met oude loofbomen, vijvers en lange lanen waarover u heerlijk kunt wandelen.
In dit waterrijke landgoed, dat wordt doorsneden door de Voorstondense Beek, zitten veel amfibieën waaronder de knoflookpad, kamsalamander en poelkikker. Er leven talloze insecten die worden gegeten door zeven soorten vleermuizen. Deze wonen in de vele oude holle loofbomen van Voorstonden. De oudste bomen staan in de buurt van het huis: veel rode beuken, een mammoetboom en enkele tamme kastanjes uit circa 1650.

Herstel van lanen
Natuurmonumenten wil het landgoedkarakter op Voorstonden behouden. Daarom worden lanen hersteld en vijvers regelmatig schoongemaakt. In de toekomst wil Natuurmonumenten Voorstonden beter verbinden met andere natuurgebieden in de zuidelijke IJsselvallei. Ook werkt de Vereniging aan een verbetering van de waterkwaliteit in het gebied.

Na afspraak kunnen de bijzondere monumentale bomen in het tuingedeelte bezocht worden. Natuurmonumenten en de familie Hoogenberk streven ernaar, de komende jaren gezamenlijk het landgoed inclusief het door Natuurmonumenten beheerde (park)bosgebied steeds meer in oude luister te herstellen.

In het kort:

Vrij wandelen op wegen en paden, huis en tuin zijn niet toegankelijk (privé-bezit) - honden aan de lijn.
 
EEN STUKJE GESCHIEDENIS VAN HUIS VOORSTONDEN EEN STUKJE GESCHIEDENIS VAN HUIS VOORSTONDEN

Reeds in de tiende eeuw was op de plaats waar nu het huis staat een kloosterkapel aanwezig. Omstreeks 1600 is het huis bekend als een havezathe. Het kreeg in 1820 zijn huidige gedaante, met een hoog boven het maaiveld uitstekend souterrain, en een strenge indeling van de gewitte gevels.
Onder het uiterlijk negentiende-eeuwse gebouw bevinden zich nog zware middeleeuwse keldergewelven. Het is een Gelders leen sedert 1656. Omstreeks 1600 was het in bezit van Gijsbert van Wisch tot Voorstonden. Via zijn dochter kwam het in bezit van de familie Schimmelpenninck van der Oye. In 1782 kwam het aan G.C. van Spaen en sedert 1857 aan de familie De Vos van Steenwijk.
In het begin van de vorige eeuw tot 1953 was het eigendom van baronesse Van Dedem, geboren De Vos van Steenwijk. De Vereniging Natuurmonumenten is eigenaar van het landgoed, behalve van het huis met de parktuin: dit is eigendom van dr. ir. E.J. Hoogenberk. De heer Hoogenberk heeft enige jaren geleden het huis en het koetshuis in oude luister hersteld.
In de middeleeuwen had het klooster Prűm in de Eifel uitgebreide bezittingen in deze streek, welke ressorteerden onder de Hof in Voorst.
De naam Voorstonden, letterlijk Voorst-Tonden, zou afgeleid kunnen zijn van het Vooster gedeelte van Tonden, dat is het gedeelte van Tonden dat onder de Hof van Voorst hoorde.

De huidige doeleinden van het Huis Voorstonden zijn privé bewoning en huisvesting van Bureau Harmonische Architectuur.
Het landgoed is toegankelijk, maar het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.
 

VOORSTONDEN 1

 
BOERDERIJCAMPING 't LENTINCK in VOORSTONDEN BOERDERIJCAMPING ’t LENTINCK
(lid van VaKaBo: vereniging van kampeerboeren)
Windheuvelstraat 7
Voorstonden
6971 JV BRUMMEN
Telefoon (0575) 47 62 65

In de landgoederenzone tussen de oostelijke flank van de Veluwe en het uiterwaardengebied van de IJssel ligt Boerderijcamping ’t Lentinck, in het buurtschap Voorstonden.
Boerderijcamping ’t Lentinck maakt deel uit van een kleinschalig agrarisch bedrijf met runderen en akkerbouw. Op de akkers worden suikerbieten, tarwe, brouwgerst en onbespoten eetaardappelen verbouwd.
Op het kampeerterrein zijn rond de 30 plaatsen beschikbaar die allen, door de lintvormige aanleg van de verschillende terreinen, privacy en landelijk gevoel garanderen.
Om het rustige karakter van Boerderijcamping ’t Lentinck te bevorderen mogen auto’s alleen bij aankomst en vertrek op het terrein komen. De parkeerplaatsen liggen direct naast het kampeerterrein. Op elke plaats is electriciteit beschikbaar. Het terrein is minder geschikt voor kinderen (geen speeltoestellen aanwezig).
In het moderne toiletgebouw zijn 4 zeer ruime douches met thermostaatkranen, 4 toiletten, een wascabine, diverse wastafels, afwasgelegenheid en een centrifuge beschikbaar. Het warme water voor de douche, wasmachine en de afwas zijn gratis.
Er is een buitenstort aanwezig om het chemische toilet en/of vuilwateremmer te legen.

VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER
 

De prachtige IJssel die langs Brummen stroomt

Foto: Lentinck - Voorstonden

MEER over VOORSTONDEN

VOORSTONDEN - pagina 1 - daar bent u nu
VOORSTONDEN - pagina 2 - klik hier

VOORSTONDEN 1

Andere informatie - klik op uw keuze

Website informatie