Web Analytics
Startpagina | DISCLAIMER en CONTACT
U bevindt zich hier: Startpagina » Uittips » Dagje Uit

Piet Oudolf tuinarchitect

Piet Oudolf Hummelo

  • Voor een INTERVIEW met PIET OUDOLF: zie deze pagina
  • Voor een PROJECT van PIET OUDOLF, BATTERY PARK: KLIK HIER
  • Voor het DOORSCHAKELEN naar de WEBSITE VAN OUDOLF: KLIK HIER

Piet Oudolf tuinarchitect

Foto: C. Barton van Flymen

KWEKERIJ OUDOLF SLUIT DEFINITIEF

   
KWEKERIJ OUDOLF in HUMMELO IS IN 2010 DEFINITIEF GESLOTEN KWEKERIJ OUDOLF IS DEFINITIEF GESLOTEN
Broekstraat 17
HUMMELO

De privétuin blijf op gezette tijden wel open voor publiek.


Het echtpaar Oudolf wil meer vrijheid om keuzes te maken en samen te genieten van het leven. De kwekerij is daarbij een belemmerende factor geworden. De kwekerij in Hummelo waarvoor Anja de verantwoordelijkheid draagt, vergt haar voortdurende aanwezigheid. Zaailingen hebben water nodig, planten moeten geselecteerd en klanten te woord gestaan. Mee met haar man Piet naar het buitenland waar hij de laatste vijftien jaar steeds meer succesvolle projecten doet en tal van awards in de wacht sleept, zit er meestal niet in. Tot nu toe was dat geen punt. "Maar we hebben de laatste tijd het gevoel dat het anders moet. Dat we een anders swing moeten maken", zegt Anja. "Op een bepaald moment moet je dan een knoop doorhakken."

Piet Oudolf is ook auteur van verschillende schitterende tuinboeken.
Voor openingstijden van DE TUIN zie hun website.


VOOR EEN INTERVIEW MET PIET OUDOLF KLIK HIER of

VOOR MEER INFORMATIE (website Oudolf) KLIK HIER
   

Interview met PIET OUDOLF uit 2006

HUMMELO (ANP) - In New York langs de Upper Promenade aan de rand van het stadspark The Battery, op de plek waar de boten naar Staten Island vertrekken, liggen sinds enkele jaren de Gardens of Remembrance. Op deze vredige plek komen slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Twin Towers jaarlijks bijeen om de ramp te herdenken. Tuinontwerper Piet Oudolf uit het Gelderse Hummelo is er nooit bij. "Ik ben slechts de ontwerper van de plek; ik heb niet zoveel met herdenken", zegt hij in zijn atelier op zijn kwekerij in de Achterhoek.

Oudolf: "Ik was al bezig om The Battery - het park achter de herdenkingstuinen - opnieuw aan te leggen. Dat was zwaar verwaarloosd en er gaat bovendien een metro doorheen rijden. Een particulier zamelde geld in voor het renoveren van het park en ze vroegen mij voor het ontwerp. Ik ben er op 9 september 2002 voor het eerst geweest. Ik heb de Twin Towers dus nooit in het echt gezien."
"Omdat ik toch met The Battery bezig was, vroeg het Newyorkse gemeentebestuur mij ook een ontwerp te maken voor de Gardens langs de rand van het park, toen bleek dat de mensen die plek uitkozen om bijeen te komen rond 9/11. En dat heb ik gedaan", zo doet de ontwerper zijn door alle televisiebeelden wereldberoemd geworden werk bijna af als een bijkomstigheid.
"Ik heb geprobeerd er een rustpunt van te maken. Ik voel me er wel mee verbonden en ik geniet er wel van, maar ik heb natuurlijk niet die emotionele band die de nabestaanden daar voelen. Ik sta er niet met tranen in mijn ogen. En het hele park is pas in 2009 klaar. Dan pas weet ik of ik tevreden ben."

Burgemeester Michael Bloomberg van New York wilde daar toch maar niet op wachten: in 2004 reikte hij Piet Oudolf de Award of the City of New York for Excellence in Design uit voor de manier waarop hij de Gardens of Remembrance had heringericht. De Hummeloër tekende op de Upper Promenade aan weerszijden van het monument een wandelroute op verschillende niveaus langs brede, witte bloembakken. Die zijn tot de rand gevuld met roze-, wit- en paarsbloeiende vaste planten met veel grillige bladvormen. Oudolf is bekend om zijn gebruik van vaste planten en grassen. "Daarmee kun je elk seizoen iets expressiefs geven."

De ontwerper laat op zijn computer tientallen foto's van het werk in The Battery en aan de Gardens zien. Hij flitst er heel snel langs. Hij laat ook niet na te benadrukken, dat het stadspark en de herdenkingstuinen niet alleen zijn werk zijn. "Ik word in Nederland misschien genoemd als de belangrijkste man, omdat de mensen mij hier het beste kennen. Maar elders in de wereld gelden anderen als de hoofdrolspeler. Het aanpakken van zulke grote projecten is ook te complex geworden voor een eenling, dat kan niet meer. We zijn altijd allemaal deel van een team."
Met een ander team is Oudolf al weer bezig met een nieuw project in New York. "Het oude luchtspoor The High Line door het stadscentrum is na veel moeite behouden gebleven. Ik ontwerp op het tracé van dat luchtspoor een zwevend park. Anderen restaureren het bouwwerk en weer anderen leggen de omgeving opnieuw aan. Het is een uitdagende klus. Moeilijker dan de herdenkingstuinen, want je moet een voorziening treffen voor voedsel en water voor de beplanting.
We zijn daar zeker nog jaren aan het werk."

Wie de 61-jarige Piet Oudolf door zijn rijkbloeiende privétuin in Hummelo ziet lopen - zich bukkend om hier en daar onkruid weg te halen, bezoekers van de kwekerij van zijn vrouw groetend - ziet niet meteen dat de tuinontwerper een beroemdheid is op zijn gebied.
Hij legde tuinen en landgoederen aan in onder meer Italië, Groot-Brittannië, Canada en Denemarken. Aan Nederlands werk komt hij nauwelijks meer toe: "Ik ben altijd op reis; ben bijna nooit thuis. Ik krijg veel meer aanvragen en aanbiedingen dan ik aan kan."

Oudolf beschouwt dat als het resultaat van een leven lang hard werken. "Voor de meeste mensen met een creatief vak geldt dat ze pas op latere leeftijd enige bekendheid krijgen. Je ontwerpen moeten toch eerst de aandacht trekken en vasthouden. Dan ben je toch wel rond de 60 voor je een beetje doorbreekt, als je dat ooit bereikt", doceert hij.
Voor Oudolf voelt die drukte als een compliment: "Ik heb lang genoeg mijn uiterste best gedaan. Nu is het tijd om te oogsten. Het is jammer dat ik ouder word; ik heb nog zo ontzettend veel te doen.
Maar ik vind het nog elke dag leuk. Ja, je kan zeggen dat ik nu wel een beetje bekend ben."

Bron: BNR-Nieuwsradio

The BATTERY op de zuidpunt van MANHATTAN ISLAND

Foto: The Battery Conservancy

Gardens of Remembrance onderdeel van The BATTERY

Foto: The Battery Conservancy

BATTERY PARK CITY in NEW YORK

Battery Park City is een wijk in Lower Manhattan; deze leuke buurt heeft veel parken, 4 musea en een paar goede lokaties om te eten – en allemaal direkt aan de Hudson Rivier.
U vindt er bijvoorbeeld de Esplanade, een langgerekt park met veel bomen en zeer geschikt om in te wandelen. Onderweg komt u langs schilderachtige pieren en voetbruggen, picknicktafels en grasveldjes.

In het zuidelijke deel van de wijk vindt u het Robert F. Wagner Park. Een grote groenzone met veel open terrein, tuinen, standbeelden en ook een restaurant. U hebt er een prachtig uitzicht over het Vrijheidsbeeld en de haven van New York, en u kunt er het Jewish Heritage Museum bezoeken.

Natuurlijk is Battery Park City voornamelijk bekend vanwege het historische BATTERY PARK. Hier werd gedurende de oorlog van 1812 een fort gebouwd, later Castle Clinton genoemd naar DeWitt Clinton, die de burgemeester van New York was gedurende deze tijd. Door de jaren heen verrezen in dit gebied een vermaakscentrum, een opera, de immigratiedienst en het New York Aquarium .
Er zijn verschillende monumenten hier die de moeite waard zijn om te bezoeken: de meest indrukwekkende is het East Coast War Memorial, een eerbetoon aan de soldaten die hun leven hebben gegeven gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vanaf BATTERY PARK kunt u een veerboot nemen naar Ellis Island en daar het Vrijheidsbeeld bezoeken.
Een onderdeel van BATTERY PARK zijn de GARDENS of REMEMBRANCE, door PIET OUDOLF in 2003 vormgegeven en beplant.

The Gardens of Remembrance

Foto: The Battery Conservancy

Foto: The Battery Conservancy

Het masterplan renovatie Battery Park

Bron: The Battery Conservancy

Hieronder een toelichting van The Battery Conservancy over de renovatie van het park.

THE BATTERY PROMENADE AND THE GARDENS OF REMEMBRANCE

Site Conditions Pre-renovation
The Battery Promenades had suffered from years of neglect. The gangways and staircases were not aligned, making access to the waterborne transportation difficult. Corroded iron fencing served as a barrier to the waterfront, restricting harbor views and pedestrian access.

Reconstruction Plan and Funding
The Conservancy created a plan with the following objectives:Line up The Battery’s 6 gangways with staircases to the Upper Promenade
Remove barriers to the waterfront
Replace outdated benches with a stunning granite bench that reflects the history of the site
Reconnect the section of the promenade that had been bisected by the East Coast War MemorialThe Conservancy raised $400,000 in private funds, which leveraged $6.2 million in NYC capital funds. The Saratoga Associates were selected as the landscape architects for the project.

Description of Project
The rebuilt Upper Promenade opened in 2001. The defining element of the reconstructed Upper Promenade is the serpentine Stony Creek granite bench that runs the length of the promenade for 1,500 feet and gracefully outlines the prow of Manhattan Island. Each face of the bench's 23 piers is decorated with a beautifully carved spiral.

Named The Battery Wave, the spiral is based on the golden mean. Its shape is echoed in the kerbed piers and the arched cast iron supports of the slatted bench. The Battery Wave, alone and as a repeated design element, reinforces the vital tie between the Battery's landscape and New York's Harbor.
The granite of the bench was quarried in Stony Creek, Connecticut, which also produced the stone for the pedestal of the Statue of Liberty in 1886.
Along the elevated portion of the promenade lies the 10,000 square foot Gardens of Remembrance. These vast perennial gardens pay tribute to:Those who perished on September 11, 2001 The survivors of that day All who will visit in the years to come seeking renewed optimism and hope Renowned Dutch garden designer, Piet Oudolf, has designed these gardens, planted on May 8th, 2003, with native grasses and flowering perennials. They embrace the waterfront, are in rhythm with the sea breeze, and delight the eye, while greeting millions of annual visitors to the Battery.

The Conservancy has established a $4 million endowment fund to maintain the Gardens of Remembrance in perpetuity. To date $1 million has been donated from the Verizon Foundation. View a slide show of the Garden's progress If you would like to be a part of creating and preserving these tribute gardens, please click here.
See a map of where the gardens have been planted and a complete list of selected plants.

Design Team
Landscape Architects: Saratoga Associates
Garden Design: Piet Oudolf

Bron: The Battery Conservancy