Web Analytics
Startpagina | DISCLAIMER en CONTACT
U bevindt zich hier: Startpagina » Vakantieverblijven

ZUIDOOSTVELUWEZOOM

ZUIDOOST VELUWEZOOM

voor ACHTERHOEK INFO
voor IJSSELVALLEI INFO
voor ZUIDOOST VELUWEZOOM INFO - daar bent u nu

ALGEMENE INFORMATIE

DE VELUWE(ZOOM) is een prachtige bosrijke omgeving waar u korte of lange wandelroutes kunt maken, tochten te paard, fietstochten, u kunt er vissen, watersport beoefenen en boottochten maken.
Op de Veluwe is heel veel mogelijk.
Er zijn grote attractieparken, maar zeker niet te vergeten interessante musea die een bezoek zeker waard zijn! In de zomer zijn er veel gezellige (Oudveluwse) jaarmarkten, braderieën, festivals, boekenmarkt, enz. Het Nationaal Park Veluwezoom (de zuidrand van de Veluwe) is eigendom van de Vereniging van Natuurmonumenten.
Het is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Er zijn uitgestrekte bossen en heidevelden, restanten stuifzand en schitterende landgoederen. Al in 1930 werd Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park.
De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden zijn ‘woest’ en rustig. Natuurlijke processen als stormen, vraat, sterfte en spontane verjonging bepalen hoe de natuur eruit ziet. Meer zuidelijk bepalen uitgestrekte heidelandschappen en soortenrijke bossen het beeld. Het natuurbeheer richt zich hier op het behoud van de specifieke natuurwaarden. Overal op de Veluwe liggen landgoederen, zijn er beken en akkers, die een intensieve zorg van de beheerder vragen. Het natuurgebied grenst in het zuiden aan de woonkernen van zeven dorpen. Het bekendste punt in het Nationaal Park Veluwezoom is de ‘Posbank’ waar men bij helder weer tot in Duitsland kan kijken. Parkeer uw auto of motor op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied en ontdek wandelend de unieke plekjes. Daarna heerlijk uitrusten, wat drinken en genieten van het uitzicht vanaf Koepel de Kaap of Paviljoen de Posbank.

Zoals de Veluwe er nu uitziet is door menselijke invloed tot stand gekomen. De heide zelf is ontstaan door kappen van bos voor akkers, waar vervolgens dieren gingen grazen. De naaldbossen zijn aangeplant om economische redenen. Oorspronkelijk was in dit gebied veel gemengd bos te vinden; vroeger werd er op de Veluwe veel hout gekapt. Dat was in een tijd dat er nog volop bomen stonden als beuken, eiken en essen.

De vorm van de Veluwe met al zijn hoogteverschillen (het hoogste punt van de Veluwezoom is 110 meter!) is grotendeels ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Door het ijs vormden zich langgerekte hoge stuwwallen, met diepe dalen. In de laatste ijstijd, bereikte het landijs Nederland niet. Wel was de grond bevroren, op een paar maanden per jaar na. In die periode werden de hoge toppen door bodemverschuiving iets afgevlakt.
Ook werden met de wind enorme hoeveelheden zand meegevoerd die dekzandruggen vormden. Aan de oostzijde van de Veluwezoom is toen ook was löss afgezet. Aan het einde van deze laatste ijstijd veranderde al het ijs in water en samen met regen stroomde dit door de nog bevroren dalen naar rivieren, zo ontstonden diepe smeltwaterdalen zoals de Posbank.

Op de Veluwe vind je een gevarieerde fauna en zeker voor de grotere wilde dieren zit je hier goed, want er leven honderden wilde zwijnen in het gebied, ook reeën, dam- en edelherten. Op de heide graast weer een kudde Veluwse Heideschapen, een ras dat begin jaren ‘60 bijna was uitgestorven. De schaapskooi vind je vlakbij het bezoekerscentrum aan de rand van de Veluwezoom.

Bron: O.a. Toeristisch Platform Zuidoost Veluwezoom

WEBLINKS VELUWEZOOM

   
voor CAMPINGS
   
voor NATUURMONUMENTEN BEZOEKERSCENTRUM VELUWEZOOM
   
voor NATIONAAL PARK VELUWEZOOM
   
voor LANDELIJK RIJVERENIGING en PONY CLUB DE VELUWEZOOM
   
voor IVN OOSTVELUWEZOOM
   
voor GESCHIEDENIS VAN DE OOSTVELUWEZOOM
   
voor MUSEUM VELUWEZOOM
   
voor VVV RHEDEN
   
voor LEUKE ARRANGEMENTEN VELUWEZOOM
   
voor PANNENKOEKENHUIS DE CAROLINAHOEVE
   
voor VIJF KUNSTHISTORISCHE WANDELROUTES
   
voor HUIFKARTOCHTEN OP DE VELUWE
   
voor BED&BREAKFAST VELUWEZOOM
   
voor HOTELS ZUIDOOST VELUWEZOOM
   
voor RESTAURANTS ZUIDOOSTVELUWEZOOM
   

Meer informatie, maak uw keuze

voor ACHTERHOEK INFO
voor IJSSELVALLEI INFO
voor ZUIDOOST VELUWEZOOM INFO - daar bent u nu

Koeien langs de IJssel

Foto: ANWB-Kampioen

Website informatie